Meteen naar de inhoud

10 mei 2023: Reünie Den Store Styrkeproven

PERSBERICHT UIT DE KANAALSTREEK VAN 10 MEI 2023 (tekst Paul Abrahams)
 
GIETEN Op zaterdag 25 juni 1988, de dag dat het Nederlands voetbalelftal Europees kampioen is geworden door doelpunten van Gullit en Van Basten, hebben acht leden van de Toer Fiets Club Gieten meegedaan aan Den Store Styrkeproven (De Grote Krachtproef) in Noorwegen, een non-stop fietstocht over 560 kilometer tussen Trondheim en Oslo.
De mannetjesputters hebben maximaal 48 uur de tijd om de afstand af te leggen, maar Theo Kremer, de inmiddels overleden Jan Alserda, Harm Jeuring, Jo Wilkens, Henk Ensing, Jan Moek, Henk Zwiers en Harm Pepping hebben de loodzware klus binnen 24 uur geklaard: 22 uur en 55 minuten inclusief rustpauzes bij verschillende verzorgingsposten.
Om de vijf jaar komen de mannetjesputters nog samen bij elkaar voor een reünie. Dan wordt onder het genot van een hapje en een drankje teruggeblikt op de puike prestatie.
„We hebben destijds met elkaar afgesproken om de fietstocht in één keer uit te rijden”, vertelt Jan Moek.
„Dus niet slapen onderweg. Wel hebben we gezegd: we starten samen in Trondheim en we rijden samen in Oslo over de finish. Niemand hoeft alleen te rijden en dat is gelukt.”
„Deze tocht is de mooiste tocht die we ooit hebben gereden”, vervolgt Moek. „De prachtige natuur, de enthousiaste aanmoedigingen van het publiek; het leek wel de Elfstedentocht, een temperatuur overdag van boven de 30 graden, ‘s nachts fietsen terwijl het niet donker wordt, de enorme krachtsinspanning die we geleverd hebben, de strijd tegen de vermoeidheid en ga zo maar even door. Gelukkig hebben we onderweg nauwelijks pech gehad. Daardoor hebben we gemiddeld 30 kilometer per uur kunnen fietsen.”
Tijdens de reünie is altijd voldoende gelegenheid om terug te blikken op de
monstertocht van 35 jaar geleden.
„Dan praten we weer over die deelnemers die met zwaar getekende koppen uitgeput in de berm liggen, de warme maaltijd met drie glazige aardappeltjes en drie gehaktballen uit blik en de strijd tegen de slaap. Zo was één van onze fietsers op zoek naar zijn handschoenen, terwijl hij ze droeg.
Heroïsche verhalen om nooit meer te vergeten. En elke keer worden die verhalen mooier. En het startnummer van Den Store Styrkeproven? Dat wordt vanzelfsprekend gekoesterd.”
 
https://krant.kanaalstreek.nl/reader/?epub=https://krant.kanaalstreek.nl/ndc-ws/kanaalstreek/issues/6609/#/pages/18

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.