Meteen naar de inhoud

Historie

Historie – TFC Gieten

De Toer Fiets Club Gieten werd in 1983 opgericht als onderafdeling van de Vereniging Gieter Wielerronde. Deze vereniging organiseerde destijds wielerwedstrijden in KNWU verband. In het begin had de Toer Fiets Club Gieten had in het begin 20 leden, spoedig groeide door tot circa 60 leden eind jaren ‘80.

In de jaren ‘90 bleef dit aantal nagenoeg gelijk. Als activiteit werden trainingstochten op de weg gehouden en werd deelgenomen aan toertochten. Daarnaast werden elk jaar tijdens de Gieter sport en spelweek fietstochten georganiseerd van 30, 50 en 90 km. lengte.

Tegen het eind van de jaren ‘90 werd het aandeel van de mountainbike steeds belangrijker. Een groeiend aantal leden gebruikt dan steeds meer de Mountainbike om in de winter te kunnen blijven trainen.

In november 1999 werd in samenwerking met de vereniging Gieter Wielerronde de eerste Mountainbiketocht georganiseerd. Vanaf 2000 werden dit jaarlijks twee tochten en vanaf 2002 worden er drie tochten georganiseerd. In hetzelfde jaar werd de Toer Fiets Club een zelfstandige vereniging met eigen statuten.

Vanaf dat jaar maakt de vereniging een sterke groei door. Er werden contracten met 5 sponsoren afgesloten. Er kwam een aantrekkelijk nieuw kledingpakket voor de leden. Het clubblad toernieuws verschijnt voor het eerst. In 2000 werd een sponsortocht naar Opočno, de Tsjechische zustergemeente, georganiseerd. Dit leverde zeer veel publiciteit op. De naamsbekendheid en aantrekkelijkheid om lid te worden nam hierdoor toe.

Daarnaast kwamen er drie nieuwe afdelingen bij: de jeugd- mountainbike- en de recreatieve afdeling. Anno 2022 kent de TFC-Gieten een fanatieke mountainbike-afdeling, toerfiets-afdeling en enthousiaste groep recreanten. De MTB jeugd fietst nu vnl. bij de MTB-de Hondsug, voortgekomen uit de TFC Gieten.   

Ook heeft de TFC-Gieten een belangrijke rol in de ondersteuning van de Superprestige Veldrijden in Gieten en georganiseerde NK’s en EK’s veldrijden. 

De MTB-route Gieten-Gasselte wordt onderhouden door TFC-Gieten en heeft, na vernieuwing van het parcours langs het Gasselterveld, steevast en hoge notering in de landelijke MTB-route ranking. Iets waar we bijzonder trots op zijn. 

De route leidt langs prachtige delen van de Staatsbossen, met veel single-tracks, hoogteverschillen en als kers op de taart langs het Gasselterveld, de voormalige zandafgraving die vanaf 2015 getransformeerd is tot recreatiegebied.

Onze sponsoren